educatie financiara

Mic ghid de educatie financiară

Trușcă Dacia Cezarina
Trușcă Dacia Cezarina 14 Sep 2024

#Educatia financiara incepe cu gestionarea propriului buget

Exista șabloane excel care pot fi descărcate de pe internet care ne ajuta in acest sens. Cand sunt inserate intr-un tabel toate cheltuielile lunare putem avea o imagine de ansamblu foarte clara a bugetului lunar. Putem lua mai ușor decizii in ceea ce privește cheltuirea banilor. Si foarte important este sa ai în permanență o sumă pe care sa o investești în tine: fie că e vorba de haine, de imagine, de carieră. Toate astea contează. Este foarte importantă imaginea și atitudinea, indiferent ce s-ar spune despre asta; imaginea și atitudinea fac prima impresie.

Revenind la buget, trebuie sa analizezi tabelul cu cheltuieli sa vezi daca reușești să cheltui mai puțin decât încasezi. Dacă nu trebuie ori să reduci din cheltuieli, ori sa cauți noi surse de venit, ori ambele. Nu este greșit nici dacă nu scazi cheltuielile atâta timp cât vei găsi surse noi de venit. Vrem să trăim mai bine, nu mai rău.

Putem decide și cum să cheltuim eficient.

#Eficienta inseamna sa faci bine ceea ce se face deja .”

Peter Drucker

#Ce inseamna sa cheltuiesti eficient?

Economic vorbind eficient inseamna fara pierderi si cu profit. Cum am transpune asta in viata personala? Sa nu cheltui bani pe iluzii ( jocuri de noroc, droguri etc) si o parte din banii cheltuiti sa genereze un venit in viitorul apropiat sau mai indepartat. De exemplu iti poti cumpara un laptop pentru utilizare personala insa poti tehnoredacta si cateva lucrari de licenta cu acesta, lucrari pentru care vei incasa bani. Asta inseamna ca ai facut o cheltuiala care a generat un venit. Sau poti achizitiona un curs de make-up artist dupa care poti face in timpul liber machiaj contra-cost.

Aceasta este o investitie in tine, care te ajuta in primul rand pentru a-ti imbunatati imaginea ta, apoi pentru a-ti creste veniturile: in timpul liber, sau ca activitate permanenta.

#Cum fiscalizam veniturile obtinute?

Trebuie stiut ca orice venituri obtinute trebuie declarate la stat si impozitate. Asa funtioneaza o societate cu o economie sanatoasa. Bugetul statului colecteaza impozite care apoi urmeaza a fi redirectionate catre bugete primariilor locale, catre infrastructura, scoli, spitale, gradinite si asa mai departe.

Veniturile din vanzari ocazionale nu se impoziteaza: adica daca iti vinzi o bicicleta pe care nu o mai folosesti nu trebuie sa declari venitul din vanzarea acesteia. Insa veniturile permanente, obtinute pe o anumita perioada de timp trebuie declarate la ANAF prin formularul Declaratia unica ce se transmite electronic. Asadar daca, spre exemplu, faci meditatii contra cost cu copii timp de un an, acesti bani incasati trebuie declarati si se impoziteaza cu 10% venitul net- adica banii incasati minus cei cheltuiti pentru aceste meditatii( de exemplu cu anumite carti cumparate, cu chiria unui spatiu in care faci meditatiile).

#Cum se declara efectiv veniturile?

Veniturile realizate se declara la ANAF. Pentru aceasta fiecare dintre noi trebuie sa avem un cont pe site-ul ANAF care se deschide relativ usor mergand pe link-ul: https:// www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/inreg_inrol_pf_pj_spv/

la sectiunea persoane fizice. Activarea contului se face dupa ce vi se confirma identitatea printr-un apel video pe zoom la o data pe care o programati tot pe site. Pe internet, pe site-ul ANAF, gasiti si tutoriale de inregistrare persoane fizice pe spv (Spatiul Privat Virtual) adica exact pentru acest cont pe ANAF. Contul este foarte util si pentru a obtine rapid o adeverinta de venit, pentru o consultare a veniturilor declarate de angajatorii la care lucrati, pentru a vedea de cate ori v-a fost consultata situatia veniturilor de catre banci.

In cazul in care aveti venituri din mai multe surse de exemplu : chirii, vanzare de bunuri sau servicii, venituri din dividende, venituri din agricultura este de preferat sa consultati un contabil care sa va ajute cu Declaratia Unica. Acestea declarandu-se odata pe an serviciile contabile nu sunt foarte costisitoare.

#De ce este bine sa declar veniturile obtinute?

In primul rand evitam amenzile. ANAF-ul are acces la conturile noastre bancare, la platformele de vanzari online si poate colecta cu usurinta date despre veniturile incasate de noi intr-o anumita perioada de timp. Ori, daca platim impozitele dupa ce suntem descoperiti cu ele nedeclarate acestea atrag dupa sine si dobanzi si penalitati de intarziere si amenzi. Exista o propunere legislativa care, daca va fi adoptata va inaspri si mai mult consecintele nedeclararii veniturilor: s-a propus ca din 1 ianuarie 2024 veniturile nedeclarate sa fie impozitate cu 70%.

In al doilea rand avem beneficii daca declaram veniturile: avem un scoring bun la banca, putem beneficia de asigurare la sanatate, contributie la pensie, iar pe termen lung beneficiem de servicii de stat mai bune, o infrastuctura mai buna, servicii medicale si de invatamant mai bune, un oras mai frumos, deoarece toate acestea se intretin si se modernizeaza din taxele colectate de stat.

#Cum sa obtin venituri ca freelancer?

Daca ai posibilitatea sa lucrezi pentru o companie ca freelancer este bine de stiut ca doar 6 luni poti lucra cu contract de colaborare fara sa ai o forma de organizare PFA, II, IF, SRL. Daca ai colaborari pe un termen ce depaseste 6 luni trebuie sa iti deschizi la Registrul Comertului din judetul de domiciliu un PFA, II, IF sau SRL pentru a continua colaborarea. Pentru deschiderea acestuia luati legatura cu un jurist care se ocupa de infiintari firme. Procedura dureaza 3-7 zile iar costurile variaza intre 100 si 200 de euro in functie de forma de organizare si de alte criterii. Poti avea nevoie inca de la inceput de o forma de organizare in cazul in care beneficiarul serviciilor sau produselor tale doreste sa ii emiti factura. Factura se emite electronic din soft-uri dedicate.

De asemenea, trebuie stiut ca aveti nevoie neaparat de un contabil imediat dupa ce v-ati deschis o societate sau un PFA, II, IF deoarece sunt multe aspecte pe care trebuie sa vi le faca cunoscute si trebuie transmise lunar raportari la ANAF. Asa cum am spus la inceput pentru a fi eficienti trebuie sa evitam amenzile in primul rand.

#Cum pot beneficia de banii din PFA, II, PF sau SRL?

Daca ai un PFA, II, IF poti folosi in interes propriu banii incasati, dupa necesitati.

Daca ai un SRL insa banii pe care ii vei folosi pentru cheltuieli personale trebuie retrasi ca dividende care se vor declara ca atare si pentru care firma va retine si va vira la bugetul de stat un impozit de 8%. Pentru cheltuielile facute pentru desfasurarea activitatii economice a SRL, PFA, II, IF trebuie luate facturi si/sau bonuri fiscal pe care sa fie trecut codul fiscal al acesteia pentru a putea fi decontate ( scazute ca si cheltuieli ale firmei). Pentru a retrage bani pe dividende trebuie inchis cel putin un trimestru calendaristic si trebuie ca firma sa aiba profit.

Mentionez ca toate cotele de impozitare specificate in acest material sunt valabile la data editarii lui, ele pot fi modificate de Guvernul Romaniei prin Ordonante de Urgenta.

It’snotabouthavinglotsofmoney.It’sknowinghowtomanage it!

Lasă un comentariu