Pentru o afacere mica cum decidem daca este mai avantajos sa deschidem un SRL sau un PFA? Trebuie sa ne consultam cu un contabil deoarece in tara noastra nu exista stabilitate fiscala, legislatia in domeniu schimbandu-se foarte des. In plus taxele difera in functie de activitatea desfasurata si de veniturile incasate. In general un PFA este mai avantajos pentru venituri nete mai mici de 5.000 de lei pe luna.
Diferenta dintre PFA SI SRL din punct de Vedere al cadrului legislativ
PFA-ul este reglementat prin Ordonanta de Urgenta nr. 44/2008, se infiinteaza relativ usor nefiind necesare foarte multe formulare, iar costurile sunt aproape zero.
SRL-ul se infiinteaza conform Legii 31/1990, poate avea unul sau mai multi asociati, iar procedura implica multe formulare fiind nevoie de un jurist/consultant de specialitate, iar costurile sunt cuprinse intre 160 si 400 euro in functie de complexitate.
În cazul unui PFA afacerea se poate derula doar pe maximum 5 coduri CAEN, în timp ce un SRL are un număr nelimitat de coduri CAEN disponibile pentru activitățile derulate. Se poate trage concluzia că SRL-ul oferă o mai mare libertate în extinderea activităților comerciale în diverse sectoare, fără limitări impuse de numărul de coduri CAEN. Prin urmare, în timp ce un SRL permite operațiuni comerciale diverse și extinse, un PFA este restricționat la un număr mai mic de coduri CAEN.
#Raspunderea patrimoniala PFA/SRL
Raspunderea financiara si juridica pentru un PFA este a titularului acestuia. Acesta raspunde cu intregul patrimoniu personal (casa, masina sau alte bunuri) in cazul unor pierderi sau datorii. In cazul SRL-ului raspunderea este limitata, societatea avand patrimoniul ei distinct. Administratorul raspunde in cazul unor datorii sau pierderi doar in cazul in care i se atrage raspunderea.
#Contabilitatea
In cazul unui PFA contabilitatea se tine in partida simpla, putandu-se tine chiar de titularul acesteia daca are ceva cunostinte in domeniul financiar si are abilitati in completarea registrelor si a formularelor.
In cazul unui SRL aveti nevoie neaparat de un contabil angajat sau cu contract de colaborare sau prestari sevicii deoarece contabilitatea se tine in partida dubla conform Legii Contabilitatii 82/1991 actualizata, iar fiscalitatea este vasta in domeniu. Aceasta inseamna costuri mai mari cu contabilitatea pentru un SRL.
#Accesul la bani
In cazul unui PFA titularul poate folosi toti bani in scopuri personale dupa bunul plac.
In cazul unui SRL asociatul poate folosi profitul in scopuri personale doar dupa distribuirea acestuia pe dividende si plata impozitului aferent care in prezent este de 8%. In plus, se plateste si contributia la asigurarile sociale de sanatate de 10%, plafonata la 6, 12 si 24 de salarii minime pe economie.
#Taxe si impozite
Legislatia din Romania permite 2 tipuri de impozite pe venitul unui PFA: impozit pe venitul real si impozit pe norma de venit daca desfasoara o activitate care se regaseste in nomenclatorul de norme de venit si opteaza pentru acest tip de impozit.
Un PFA plateste 10% impozit pe venitul net real (venituri – cheltuieli) sau 10% pe norma de venit.
Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) - 10% raportat la venitul net; aceasta este o cheltuială deductibilă și are două excepții de la regulă:
-PFA-urile cu venituri anuale sub pragul de 6 salarii minime (19.800 de lei) vor plăti contribuția la CASS raportat la acest plafon minim (adică 1.980 de lei). Fac excepție de la regulă persoanele cu handicap, studenții și PFA-urile care au și contract de muncă în paralel; aceștia plătesc doar 10% din venitul net, chiar dacă suma încasată este sub pragul de 6 salarii.
-PFA-urile cu venituri anuale peste pragul de 60 salarii minime (198.000 de lei) vor plăti CASS plafonat (adică 19.800 de lei).
Contribuția de asigurări sociale (CAS) - 25%, raportat la plafoanele de 12 și 24 de salarii minime:
- Venituri mai mici de 12 salarii (39.600 de lei) - contribuția la pensie nu este obligatorie.
- Venituri între 12 și 24 de salarii - contribuția este de 25% din plafonul de 12 salarii.
- Venituri mai mari de 24 de salarii (79.200 de lei) - contribuția este de 25% din plafonul de 24 salarii.
Taxa pe valoarea adăugată (TVA) -este 19% sau alta cota specifica și este obligatorie dacă venitul anual depășește 300.000 lei.
In cazul unui SRL acesta plateste
Impozitul pe venit (1% sau3%)/profit(16%)
Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) introdus prin Legea 296/2023, se aplică contribuabililor cu cifra de afaceri mai mare de 50.000.000 euro/an
Contribuții salariale care sunt diferite in sectoarele de constructii si agricol fata de celelalte sectoare
Taxa pe valoare adăugată (TVA), cota standard fiind de 19%, iar cotele reduse de 9%, respectiv 5%
Impozitul pe dividendele distribuite asociatilor, retinut la sursa
Asadar, alegeti varianta cea mai puin costisitoare pentru ceea ce va doriti sa faceti. Succes!