e-Factura B2C

13 zerouri în loc de CNP la e-Factura

Trușcă Dacia Cezarina
Trușcă Dacia Cezarina 11 Dec 2024

"e-Factura B2C (adică cele emise către persoane fizice) devine obligatorie de la 1 ianuarie 2025. În România, singurul cod de identificare al persoanelor fizice este CNP-ul, care, însă, este o informație cu caracter personal protejată de legislația GDPR. În acest sens, una dintre noutăți este legată de utilizarea CNP-ului.

Orice PFA, PFI sau SRL care facturează către clienți finali persoane fizice trebuie să încarce facturile în Spațiul Privat Virtual (SPV) în termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii lor. Cel mai ușor mod de a face acest lucru la timp este folosind o platformă online care se conectează direct la SPV. Astfel, din 1 ianuarie 2025, pe facturile achizițiilor online sau fizice ale unei persoane nu va mai fi nici CNP-ul, nici CID-ul. Codul de identificare fiscală va fi prezent pe facturi doar dacă un contribuabil face demersurile la Fisc să-l obțină și dorește apoi să-și treacă CID-ul pe facturi. Noile modificări prevăd că utilizarea CNP-ului este opțională, iar dacă persoana fizică nu dorește să apară CNP-ul pe factură atunci se vor trece 13 de zero.

Dacă o factură este transmisă în SPV cu întârziere, adică după termenul legal de 5 zile, se aplică o amendă între 1.000 și 2.500 de lei. Această sancțiune se aplică o singură dată pe lună, indiferent de câte facturi au fost întârziate.

În situația în care o factură nu este transmisă deloc în SPV, amenda va fi de 15% din valoarea facturii respective. Aceste penalități se aplică deja pentru tranzacțiile între persoane juridice, iar autoritățile nu au anunțat alt set de sancțiuni pentru tranzacțiile către persoane fizice. 

Aceasta va fi opțională de la 1 ianuarie 2025 la e-Factura. OUG prevede reglementarea înscrierii pe factură a unui cod format din 13 cifre de zero în locul codului de identificare fiscală a beneficiarului – persoană fizică, dacă acesta nu comunică niciun cod.

Tot la e-Factura se restrâng operațiunile pentru care este obligatorie utilizarea sistemului doar la operațiunile cu locul livrării/prestării din punct de vedere al TVA în România.

De asemenea, Ordonanța mai prevede:

  • eliminarea excepției de la obligația utilizării sistemului național RO e–Factura pentru facturile simplificate (altele decât bonurile fiscale);

  • introducerea obligației referitoare la înscrierea în facturile emise pentru operațiunile realizate în baza unor contracte de achiziții publice/sectoriale etc. a codurilor CPV corespunzătoare din nomenclatorul de referinţă în domeniul achiziţiilor publice;

  • abrogarea prevederilor referitoare la utilizarea sistemului RO e-Factura pentru facturile emise pentru vouchere de vacanţă titularilor acestora, din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009, având în vedere că toate facturile emise în relația B2C vor fi raportate în sistem de la 1 ianuarie 2025."

    Sursa: Avocatnet.ro

Lasă un comentariu

# Alte articole

No related posts found.